Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

André Pretorius

@ Sunday Times Books LIVE

‘n Besoek aan Downton Abbey, oftewel die Highclere-kasteel

 
Iets ver en nuutSedert die Highclere-kasteel, suidwes van Londen, as die stel van die gewilde televisiereeks Downton Abbey gebruik is, sak ongeveer 4 000 toeriste per dag daarop toe. Ek het onlangs tot die besoekertal bygedra en meer oor die geskiedenis van dié Victoriaanse herehuis uitgevind:

‘Drukgang,” dink ek. ’n Weelderige drukgang, weliswaar: Rondom my in die Rookkamer hang drie van die Venesiese skilder Canaletto se tonele van sy tuisstad bo die diep leerstoele waarin die here van die huis eens ná aandete sou wegsink vir hul pyp en sigaar.

Maar die vertrek is nietemin ’n drukgang.

In die volgende kamer – die dames se Oggendkamer – is die gids ’n netjiese, bejaarde vrou van die twinset and pearl-brigade. “Before Downton Abbey,” merk sy op, “we certainly never had this problem – we’d be lucky to see 200 visitors in a day.”

Boekbesonderhede

Foto te danke aan Everett Potter

 

Please register or log in to comment